Kurser och utbildningar inom HLR

Kurser och utbildningar inom HLR

Man vet aldrig när någon plötsligt behöver HLR, hjärt- och lungräddning. Gå en utbildning i HLR, så kan du hjälpa till när olyckan är framme.

HLR är viktig kunskap och om alla hade den skulle många liv kunna räddas. Gör din del genom att gå en HLR utbildning. I denna artikel berättar vi lite om hur en HLR utbildning kan se ut. 

Varför HLR utbildning

När någon har fått hjärtstopp är det viktigt att den personen får hjälp så snart som möjligt. Därför är det viktigt att så många som möjligt känner sig trygga med att göra HLR. Om du går en HLR utbildning kan du hjälpa människor i din närhet som får hjärtstopp, och på så vis vara med och rädda liv. 

Innehåll

Du kan ofta själv bestämma vad din HLR utbildning ska innehålla. Behoven kan se olika ut beroende på i vilken verksamhet du tror att du kan komma att behöva använda din HLR utbildning. Kanske arbetar du på en arbetsplats med särskilt stora risker, eller med barn och ungdomar, eller i en simhall. Hör av dig till de som erbjuder HLR utbildning så kan ni tillsammans utforma ett innehåll som passa just dig eller er.

En grundläggande HLR utbildning brukar ta cirka två timmar, och du får lära dig det viktigaste inom hjärt- och lungräddning, samt får möjlighet att öva på en docka. Moment som kan ingå är att undersöka om en livlös person är vid medvetande och om den andas, att larma till SOS alarm, hur du gör hjärt-och lungräddning (det vill säga bröstkompressioner och inandningar), hur du lägger en person som andas i stabilt sidoläge samt hur du hjälper någon som satt i halsen. Men som sagt väljer du själv vilka delar du vill ska ingå i din HLR utbildning.

Hur funkar det

Du kan komma och göra utbildningen i en grupp som sätts ihop av de som anordnar HLR utbildningen, i en utbildningslokal, men du kan även be att de som håller i HLR utbildning kommer med allt material till din arbetsplats och håller i utbildningen för hela arbetslaget. På så vis kan ni även se över eventuella risker och möjligheter på arbetsplatsen, och de som håller i utbildningen kan komma med konkreta tips för just er arbetsplats.

Se till at de som ger HLR utbildningen är certifierade av Svenska HLR-rådet. Ofta är utbildarna brandmän eller ambulanspersonal med lång erfarenhet av HLR. Det går snabbt att få de viktigaste delarna av HLR och timmar man investerar i detta kan rädda en medmänniska! Då intresset för dessa kurser är stort har åtskilliga utbildare tagit fram undervisningsmaterial och kurser. För att hitta HLRutbildningar i Göteborg besöker du t.ex. denna sida. Utöver information om bokningar och kursdagar hittar du också allt du behöver i fråga om livräddning samt utrustning. Välkommen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *