Så rakar du dig med rakkniv

Så rakar du dig med rakkniv

När du har löddrat upp ansiktet med hjälp av raktvål eller rakkräm är det dags att börja raka. Greppa din rakkniv mellan tummen och tre fingrar. Oavsett om knivens handtag är av metall, trä eller plast bör du inte hålla i det. Placera istället tummen under bladet (på den metallbit som fäster bladet i handtaget). Ditt pekfinger, ringfinger och långfinger placerar du på andra sidan av denna metallbit. Slutligen placerar du lillfingret på den smala metallbit som sitter på utsidan av handtaget.

Håll din rakkniv på rätt sätt

Håll din rakkniv mot huden i en 30-gradig vinkel. Kniven bör inte ligga rakt mot huden eller peka direkt mot den. Vänd istället kniven så den vassa delen av bladet pekar nedåt mot din hy. Använd din motsatta hand för att sträcka ut huden. Börja med ena sidan av ansiktet och gå därefter vidare till den andra. Använd din fria hand för att jämna ut huden. Raka ett område av ansiktet i taget med denna metod så får du färre skärsår.

Håll rakkniven i rätt vinkel och börja på toppen av kinden, och arbeta dig sedan nedåt mot hakan och längre ner på kinden. Skölj av din rakkniv efter varje drag med kniven och fortsätt där du slutade. Upprepa för bägge sidor av ditt ansikte. Var inte rädd för att begå misstag – även personer med lång erfarenhet av att raka sig med hjälp av rakkniv begår misstag emellanåt. Pressa ihop huden under några minuter för att stoppa blödningen och applicera sedan antiseptisk kräm på såret.

Att tänka på vid rakning med rakkniv

När du har gått igenom ansiktet löddrar du upp det och går igenom det på nytt. Tvätta ansiktet innan du applicerar löddret. Andra gången rakar du från sida till sida, med ett lättare tryck med kniven än första gången. Därefter löddrar du på nytt och rakar ansiktet en tredje och sista gång, innan du sköljer ansiktet med kallt vatten.

Torka din rakkniv med hjälp av en mjuk trasa. Du kan även använda toalettpapper. Det är viktigt att avlägsna all fukt från bladet så det inte börjar rosta. Förvara din rakkniv i en torr miljö. Om du ska förvara kniven under en längre tid bör du täcka den i en särskild olja såsom kameliaolja.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *